Навіть розпад Радянського Союзу не вплинув на економіку України так сильно, як вторгнення Росії, пише Bloomberg.

Згідно з аналізом видання, українська економіка впала на третину. Ось пʼять діаграм, які демонструють вплив повномасштабної війни на українську економіку:

 ВВП (внутрішній валовий продукт)

Нацбанк прогнозує, що ВВП може зрости на 0,3% у 2023 році на тлі слабкої економічної активності. 

 Фінансування бюджету

У 2022 році основна внутрішня підтримка України надійшла від Нацбанку й військових облігацій, які випустили Міністерство фінансів. США, Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд були найбільшими міжнародними спонсорами.

  Внутрішнє фінансування

«Уряд України більше не може покладатися на центральний банк у продовженні купівлі облігацій, як це було минулого року», – пише Bloomberg. 

 Військова допомога

Найбільше військової допомоги Україна отримує від США. Велика Британія, Німеччина й Польща є одними з найбільших європейських держав, які підтримують Україну.

 Руйнування

Збитки України через повноформатну війну сягнули 136 мільярдів доларів. Найбільше знищено будинків, у яких жили українці. Також постраждала інфраструктура, природнє середовище, акції українських компаній й освіта. 

«Втрата навколишньому середовищу є великою: від землі, забрудненої мінами, до чорноморських дельфінів, які гинуть через морську військову діяльність», – підсумовує видання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Український експорт товарів і послуг скоротився майже на третину – з 73,2 до 52,2 мільярда доларів. З усіх галузей українського експорту за 11 місяців 2022 року зросла лише сфера IT.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі