Заповнюваність київських офісних центрів зменшилася до 83% протягом 2022 року, ідеться в дослідженні Colliers Ukraine, цитує Forbes. Востаннє такий показник фіксували у 2015-му.

У Києві за 2022 рік в експлуатацію ввели 52 тисячі квадратних метрів офісної нерухомості, а у 2021-му було втричі більше – 155 тисяч квадратних метрів.

Згідно з дослідженням, найбільший попит в офісів з ремонтом і можливість змінювати термін і вартість оренди. Крім того, важливими факторами є наявність укриття, безперебійного інтернету й енергозабезпечення.

Орендні ставки знизилися на 10–15%, якщо порівнювати з початком 2022 року, однак реальні ставки ще нижчі через знижки й пільги для орендарів, зазначають у Colliers Ukraine.

Натомість у Львові продовжується активне будівництво нових офісних приміщень, вакантність приміщень із ремонтом становить близько 10%.

За рік в експлуатацію не ввели жодного бізнес-центру, однак будівництво не припинялося. Близько 90 тисяч квадратних метрів офісних приміщень перебувають на стадії будівництва, а ще 140 тисяч проєктують.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Найменша конкуренція на ринку праці нині на заході України, а найбільше роботу шукають на півночі, свідчить статистика «Olx Робота». На одну вакансію на півночі й у центрі України конкуренція становить у середньому 16 кандидатів, а на заході країни – 13.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі