ДТП на українських дорогах у 2022-му не поменшало, однак змінилася їхня географія, проаналізував Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

18 628 ДТП сталися за 2022 рік в Україні. Це на 24% менше, ніж у 2021-му (24 521). Крім того, смертей на дорогах поменшало на 14%, а людей, які отримали травми, – на 22%, якщо порівнювати з 2021 роком.

Однак є нюанс, наголошують у ЦЕДЕМ. Статистика за 2022 рік не охоплює території, де велися активні бойові дії, зокрема Харківську, Луганську, Донецьку, Запорізьку, Херсонську й Миколаївську області.

Кількість ДТП, а також смертей і травм на дорогах Київської області різко зменшилася в березні 2022-го, адже тоді окупанти намагалися захопити область і місто. Велика кількість містян виїхала до безпечніших регіонів. Водночас у Львівській області в березні кількість смертей внаслідок ДТП зросла на 36%, а травм – на 15% відповідно.

«На Київщині сталося на 7% більше ДТП, ніж минулого грудня, а на дорогах загинуло вдвічі більше людей», – зауважує координаторка кампанії «За безпечні дороги» ЦЕДЕМ Юлія Дядюк.

Не менш як 43% аварій у 2022 році сталися через перевищення швидкості, на такі ДТП припадає 62% смертей українців на дорогах. Загалом 1733 людини загинули в автокатастрофах протягом року, свідчить статистика ЦЕДЕМ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними поліції, смертність унаслідок ДТП в Києві зросла вшестеро під час відключень світла. Щоб запобігти аваріям, у поліції й КМДА пішоходам радять носити світловідбивні елементи, а у Верховній Раді пропонували штрафувати тих, хто виходитиме на вулицю в темну пору доби без флікерів.

Водночас низка транспортних експертів вважає, що відповідальність за безпеку на дорогах не можна перекладати на пішоходів, натомість потрібно боротися з перевищенням швидкості водіями, що є головною причиною смертності під час аварій.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі