У музеї «Золоті ворота» завершили ремонт, який запланували на 2022 рік. Це реставрація в певних місцях й оброблення деревини протипожежною речовиною.

Коштами допомогло німецько-українське товариство з економіки й науки, яке підпорядковується Мінкульту Німеччини.

До збору коштів на реставрацію, який ініціювали Національний заповідник «Софія Київська» й волонтерське об’єднання «Люди та хвостики» (People and tails), також долучалися кияни. Потрібно було зібрати 1,1 мільйона гривень, але вдалося зібрати лише 64 600 гривень. Ці кошти спрямують на друк путівників і посібників про музей «Золоті Ворота» й на потреби персоналу.

Крім того, у музеї «Золоті ворота» також відремонтували електричну систему, тому там має бути світло навіть коли в центрі його немає. Кияни зможуть зарядити ноутбук чи телефон, водночас попереджають, що в будівлі немає опалення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Павільйон над залишками автентичних Золотих воріт 11 століття востаннє реставрували у 2007 році. Потім не могли знайти фінансування в держави. Ситуація ускладнилася з початком повномасштабного вторгнення РФ. Наприкінці червня 2022 року активісти почали збір коштів на реставрацію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Олена Лазуткіна