2022 рік на п’ятому місці серед найспекотніших за всю історію спостережень, повідомляють у NASA.

Середня температура поверхні Землі у 2022-му була на рівні показників 2015 року і на 0,89°C вище за середній показник так званого «базового періоду» NASA (19511980 роки). 

У NASA вкотре наголосили, що спостерігають тривожну тендецію: через потепління почастішали лісові пожежі, посилилися урагани й посухи, підвищився рівень моря.

Останні дев’ять років були найтеплішими відтоді, як у 1880-му почали вести відповідні кліматичні спостереження. У 2022-му середня температура на Землі впродовж року була приблизно на 1,11°C вищою, ніж наприкінці 19 століття. 

У 2022-му обсяг викидів парникових газів був найвищим за всю історію спостережень, відзначили дослідники. Рівень викидів цілком відновився після тимчасового скорочення, пов’язаного з пандемією COVID-19, і продовжив зростати.

Найшвидше зміни клімату відбуваються в Арктиці: там середня температура зростає вчетверо швидше, ніж глобальні показники.

Серед прямих наслідків потепління у 2022-му в NASA називають мусонні дощі, які спричинили руйнування в Пакистані, «мегапосуху» на південному заході США й ураган Іен, що завдав збитків Кубі й американському штату Флорида.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


2022 рік став одним із найтепліших у Києві за всю історію спостережень. Це сьомий найтепліший рік із 1881 року. Середня температура становила +9,7°С, що на 0,7°С вище за кліматичну норму.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі