У департаменті транспортної інфраструктури КМДА розповіли, що у 2023 році закуплять новий громадський транспорт у Києві, але не за бюджетні кошти, а за гроші закордонних інвесторів.

На запит «Великого Києва» там відповіли, що місто отримає 9 низькопідлогових трамваїв від одеської компанії «Татра-Юг» за кредитні кошти ЄІБ. Трамваї надійдуть у межах проєкту «Міський громадський транспорт України». У межах цього проєкту у 2022 році Київ закупив 11 таких трамваїв.

Низькопідлоговий трамвай від «Татра-Юг». Фото: Олександр Кава

Також оголосили тендер на закупівлю тролейбусів із низькою підлогою. Тролейбуси коштуватимуть 50 мільйонів євро, їхню закупівлю також профінансує Європейський інвестиційний банк.

Для метрополітену ЄБРР придбає до пів сотні вагонів, наразі триває процедура закупівлі.

Також коштом Європейського банку реконструкції та розвитку планують реконструкцію трамвайної лінії й зупинки «Контрактова площа», зараз проєкт перебуває на етапі розроблення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вітчизняний низькопідлоговий трамвай «Татра-Юг» може перевозити близько 260 пасажирів. У вагонах є відеокамери для фіксації дорожнього руху й салона всередині. Трамвай оснащений GPS-трекером, системою електронного квитка, а також системою підрахунку й обліку пасажирів.


На початку січня Київ отримав три автобуси від фінського міста Темпере.


Київський метрополітен планує відмовитися від вагонів російського виробництва. Точної дати заміни поки що не називають. Наразі 726 із 821 вагона, що експлуатується в метро, були виготовлені в Росії.

Також варшавське метро допоможе київському метрополітену ремонтувати вагони, виготовлені в Росії. На розвиток київського метро ЄІБ надасть майже 100 мільйонів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі