З американського мису Канаверал 3 січня виведуть на орбіту два супутники українського виробництва.

Один із них – наносупутник PolyITAN-HP-30, який створили до 30-річчя незалежності України науковці Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, повідомили в МОН.

PolyITAN-HP-30. Фото: скриншот із відео КПІ

На супутникові проводитимуть науковий експеримент із дослідження ефективності теплових труб – основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

Окрім наносупутника, ракета нестиме ще 114 апаратів. Серед них – супутник EOS SAT-1 від компанії EOS Data Analytics, яку заснував українець Максим Поляков. Центри розроблення компанії працюють у Києві, Дніпрі й Запоріжжі, а головний офіс розташований у США. 

Візуалізація EOS SAT-1. Зображення: скриншот із відео

EOS SAT-1  перший із семи космічних апаратів, які компанія Полякова планує вивести на орбіту до 2025 року, пише Ain.ua. Супутники EOSDA застосовуватимуть для моніторингу в галузях сільського й лісового господарства.

Супутники доставлятимуть за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX.

Пряма трансляція почнеться о 16:00 за київським часом на офіційному YouTube-каналі КПІ за цим посиланням.

Також запуск транслюватимуть на каналі EOSDA.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У січні 2022-го компанія Ілона Маска SpaceX вивела на орбіту український супутник «Січ-2-30», який виготовили в державному конструкторському бюро «Південне» (Дніпро). За допомогою супутника можна робити цифрові зображення поверхні планети, а також моніторити параметри магнітосфери Землі.

До 2025 року Україна також планує запустити на орбіту вісім супутників Державного космічного агентства.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі