Ціни на придбання квартири в різних містах України протягом 2022 року зросли до понад 60%, ідеться в дослідженні M4U, цитує «Економічна правда».

Вартість квадратного метра нерухомості протягом 2022 року зростала або пропорційно до собівартості будівництва, або навіть швидше.

Зокрема, квадратний метр у Києві подорожчав на 34% (до 60,4 тисячі гривень) порівняно з січнем, у Київській області – на 33% (до 31,6 тисячі), а в Одесі – на 48% (до 40,8 тисячі).

Причина в зростанні собівартості будівництва, розповів виданню маркетинг-директор Dom.ria Сергій Молдаховський. Президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір додає, що це також повʼязано з відсутністю будівельників, нестачею будматеріалів й обладнання, ускладненою логістикою.

Водночас попит на ринку новобудов у 2022 році упав на 90–95%, розповів засновник M4U Володимир Даниленко. Попри це, більшість компаній змушена відновити роботи на будмайданчиках через зобовʼязання перед інвесторами, додає «Економічна правда».

Наприклад, у Києві до листопада 2022 року відновили роботу 185 майданчиків з 221, що становить близько 83,7%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада 13 грудня ухвалила законопроєкт про містобудівну реформу. Юристка та архітектори пояснюють для The Village Україна, що не так із законом 5655 про реформу містобудування.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі