Президент України Володимир Зеленський приїхав у Вашингтон і виступив перед Конгресом США.

Це перший закордонний візит президента з початку повномасштабного вторгнення Росії, він відбувся «задля зміцнення обороноздатності України».

Напереродні Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джо Байденом, вони провели двосторонні переговори. 

Джо Байден заявив, що Росія вже отримала поразку на полі бою. «Дуже скоро Путін зрозуміє, що він програв війну. І тоді президент Зеленський вирішить, як він хоче її завершити», – сказав Байден. Він додав, що США підтримуватиме Україну у війні стільки, скільки буде потрібно.

Володимир Зеленський передав американському президенту нагороду й лист від українського військового, який керує підрозділом у Бахмуті.

Ось головне з промови Зеленського перед американським Конгресом:

  • ми б’ємося за те, «у якому світі житимуть наші діти й онуки і їхні діти й онуки».
  • наступний рік буде вирішальним для війни: «хоробрість України й рішучість американців забезпечать свободу людей, які стоять за свої цінності»;
  • артилерії, яку надає Америка, недостатньо. «Бахмут стоїть, але Україна потребує ще зброї, щоб перемогти на полі бою»;
  • «ваша [союзників] фінансова допомога – це не благодійність. Це інвестиції в глобальну безпеку й демократію, до яких ми ставимося якнайбільш відповідально»;
  • «ми не будемо просити американських військових замість нас битися. Українські військові можуть чудово керувати американськими танками й літаками»;
  • Росія продовжує запускати іранські дрони по Україні – «один терорист знайшов іншого». Треба посилювати санкції;
  • «Ми зустрінемо це Різдво, і, якщо не буде електрики, світло нашої віри в себе все одно не згасне».

Під час промови Зеленського слухачі аплодували президенту, стоячи понад 20 разів.

Важливою частиною розмови Зеленського й Байдена була координація майбутніх стратегічних кроків, повідомили в Офісі президента. «Ми детально говорили про те, чого ми очікуємо від наступного року й до чого ми готуємося. Це важливо для всіх українців. І це велика допомога», – сказав Володимир Зеленський. Він висловив сподівання, що Конгрес ухвалить пакет фінансової підтримки для України обсягом майже 45 мільярдів доларів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Напередодні Білий дім анонсував пакет військової допомоги Україні на суму 1,85 мільярда доларів. У цьому пакеті будуть також американські системи протиповітряної оборони Patriot.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі