Які акценти робитиме під час відбудову Харкова, розповів фонд архітектора Нормана Фостера у відповідь на запит місцевого видання «Люк».

Генеральний план вирішили розробляти на основі п’яти пілотних проєктів: спадщина, ріки, промисловість, житло й науковий квартал.

  • згідно з проєктом спадщини, створять нову архітектурну пам’ятку в центрі міста, що сприятиме «шанобливому підходу до відновлення історичних будівель»;
  • проєкт річок перетворить шестикілометрову смугу між річками Харків і Немишля на екологічний, пішохідний і велосипедний сполучник, який планують як мережу мобільності;
  • проєкт промисловості перепрофілює забруднювальну вугільну електростанцію на центр чистої енергії й харчової промисловості;
  • проєкт житлового будівництва передбачає модернізацію панельних житлових кварталів і створення енергоефективного житла по всьому місту;
  • проєкт наукового кварталу має розвивати високотехнологічну промисловість, центри дослідження й стартапи, щоб відновити індустріальну базу міста. Цей проєкт стане основою пілотного дослідження  містобудівного плану бульварів, вулиць, площ, парків й озеленення з орієнтирами щодо висоти й відступу будівель із чітким зонуванням.

Усі ці проєкти розробляли спільно з місцевими мешканцями й харківською групою архітекторів. Спільний документ обіцяють представити «найближчими тижнями».

У публічному опитуванні взяли участь більше 16 тисяч харків’ян. Також проводили більше 100 зустрічей і робочих сесій між місцевими й міжнародними стейкхолдерами, щотижневі сесії з групою понад 10 харківських архітекторів, воркшопи й презентації перед спеціалізованими установами ООН, Міністерством розвитку громад та територій України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні стало відомо, що британський архітектор і дизайнер Норман Фостер братиме участь у відновленні Харкова після війни. До відновлення залучать професорів Гарварда й Оксфорда, спеціалістів світових банків і фондів.


Архітектурне бюро «Foster+Partners» засноване в 1967 році. Фостер сприяв розвитку архітектури в стилі хай-тек і впроваджував енергоефективні будівельні технології. Його роботам властиві масштабні відкриті простори, велика кількість скла й металу, багатофункціональність. Архітектор працював над дизайном штаб-квартири Apple, Apple Park у Каліфорнії (США), спроєктував банк HSBC у Гонконгу й найвищий міст у світі Віадук Мійо у Франції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Олег Синєгубов