Польща змінила правила перебування для переселенців з України, за відповідні зміни проглосував Сейм, повідомляє «Укрінформ».

Нові правила стосуються оплати соціального житла й соціальних виплат. Зокрема, із березня житло й харчування в наданому державою житлі стануть для переселенців частково платними. Крім того, у разі виїзду з Польщі виплати соціальної допомоги «заморожуватимуть».

Оплата житла й харчування

Житло й харчування в наданому державою житлі стануть частково платними. Переселенці, які понад 120 днів безоплатно проживають у «колективних житлових центрах» (зокрема, готелях і гуртожитках), із березня повинні будуть компенсувати 50% вартості розміщення й харчування. Водночас плата не повинна перевищувати 40 злотих на день.

Ті, хто проживаються в наданому державою житлі впродовж більш як 180 днів, із травня повинні будуть сплачувати 75% вартості послуг. У такому разі ліміт збільшується до 60 злотих на день. 

Не платитимуть пенсіонери, люди з інвалідністю, багатодітні мами з дітьми й вагітні жінки.

«Замороження» соціальних виплат і нові правила щодо PESEL

У момент виїзду з Польщі виплати соціальної допомоги «заморожуватиметься». Якщо особа, якій виплачували допомогу, перебуватиме поза межами Польщі довше як 30 днів, вона втратить соціальний статус і виплати. Водночас їх можна буде поновити, якщо доведеться знову виїжджати з України через воєнні дії.

Крім того, українці відтепер матимуть тільки 30 днів (а не 90 як раніше) на отримання польського ідентифікаційного коду PESEL.

Із квітня 2023-го українці зможуть подавати документи на посвідку на тимчасове проживання в Польщі строком до трьох років, якщо вони отримали там роботу або відкрили бізнес. Спрощеного порядку отримання посвідки на тимчасове проживання для українців законом не вводять.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Польща готується до третьої хвилі біженців з України на тлі проблем з електропостачанням. «Хочемо, щоб система була відповідно приготована, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців», – цитує портал прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького.

За даними польської Прикордонної служби, від 24 лютого до країни в’їхало майже вісім мільйонів людей з України, водночас 6,2 мільйона людей виїхали.

Українці в Польщі можуть отримати цифрову посвідку на проживання Diia.pl, схожу на документи в «Дії». Його можна використовувати для підтвердження особи, перетину кордону, отримання державних послуг й у всіх життєвих ситуаціях, де він необхідний.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі