Для українських біженців у Польщі житло й харчування в наданому державою житлі стануть частково платними, повідомляє BBC. Відповідний законопроєкт підтримав польський кабінет міністрів.

Законом передбачено, що біженці, які понад 120 днів безоплатно проживають у «колективних житлових центрах» (зокрема, готелях і гуртожитках) у Польщі, повинні будуть компенсувати 50% вартості розміщення й харчування. Водночас плата не повинна перевищувати 40 злотих на день.

Після перебування в наданому житлі впродовж більш як 180 днів треба буде сплачувати 75% вартості послуг. У такому разі ліміт збільшується до 60 злотих на день.

Не платитимуть пенсіонери, люди з інвалідністю, багатодітні мами з дітьми й вагітні жінки.

Нові правила почнуть працювати з 1 березня, їх має ще схвалити Сейм. Очікується, що депутати підтримають закон, відзначає видання.

Польща готується до третьої хвилі біженців з України на тлі проблем з електропостачанням, пише Polskie Radio. «Хочемо, щоб система була відповідно приготована, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців», – цитує портал прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними польської Прикордонної служби, від 24 лютого до країни в’їхало майже вісім мільйонів людей з України, водночас 6,2 мільйона людей виїхали.

Українці в Польщі можуть отримати цифрову посвідку на проживання Diia.pl, схожу на документи в «Дії». Його можна використовувати для підтвердження особи, перетину кордону, отримання державних послуг й у всіх життєвих ситуаціях, де він є необхідний.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі