Європейське космічне агентство вперше обрало людину з інвалідністю для участі в програмі підготовки астронавтів, повідомляє BBC.

Ідеться про 41-річного британця Джона Макфолла. Чоловік втратив ногу в автотрощі, коли йому було 19, однак освоїв протез і професійно займався спортом, зокрема спринтерським бігом. Макфолл представляв команду Великої Британії на Паралімпійських іграх.

Фото: скриншот із відео ЄКА

Нову команду астронавтів ЄКА сформувало вперше за 13 років, до неї потрапили 17 кандидатів із 22,5 тисяч претендентів. Уперше, окрім основного складу з п’яти людей, команда матиме резерв.

Макфолл братиме участь в окремому дослідницькому проєкті, у межах якого ЄКА хоче розробити варіанти залучення астронавтів з інвалідністю до космічних польотів і майбутніх місій.

ЄКА працюватиме над проєктом разом із NASA. Спочатку хочуть встановити, що залучення до команди людини з інвалідністю не загрожуватиме безпеці екіпажу. Потім розбиратимуться, чи потрібно адаптувати космічні апарати.

Нова команда проходитиме підготовку в центрі ЄКА в Кельні, програма розпочнеться навесні 2023-го та триватиме рік. Після цього астронавти навчатимуться на Міжнародній космічній станції.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2019-му вперше в історії у відкритий космос вийшли дві астронавтки без супроводу чоловіків: Крістіна Кох і Джесіка Меір.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі