Україна має найвищий показник смертності пішоходів і велосипедистів серед усіх європейських країн. У 2021 році смертність велосипедистів становила 11%, а смертність пішоходів – 39%.

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») дослідили, як той факт, що в Україні не штрафують за «допустиме» перевищення швидкості на 20 км/год впливає на це.

«Українське законодавство ще з радянських часів допускає безкарне перевищення встановлених лімітів швидкості на смертельно небезпечні для життя 20 км/год на відміну від європейських країн, де взагалі не передбачено «дозволене» перевищення обмежень швидкості руху або допускається мінімальне перевищення», – вказують автори дослідження.

При перевищенні швидкості ризик смерті пішоходів, на яких стався наїзд автомобілем, стрімко зростає: в 4,5 рази від 50 км/год до 65 км/год.

Крім того, в Україні найменші санкції за перевищення швидкості, зазначає автор дослідження і експерт U-Cycle Дмитро Кочуков.

За його словами, у деяких європейських країнах за повторні перевищення швидкості можуть навіть позбавити права керувати транспортним засобом.

Для дослідження перевірили статистику ДТП й аналітику по безпеці руху України порівняно з країнами ЄС (Румунією, Угорщиною, Польщею, Фінляндією, Швецією). До аналізу також включили країни, які, на думку дослідників, мають найкращі практики «нульової толерантності до смерті на дорозі». Це Фінляндія та Швеція.

Дослідження також містить аналіз кращих практик українських міст у сфері безпеки руху на прикладі Білої Церкви, Вінниці, Івано-Франківська, Києва, Львова і Маріуполя.

Протягом 10 місяців 2022 року патрульна поліція в Україні зафіксувала 14 622 ДТП: 2 161 людина загинула, ще 18 261 людина отримала травми. «Саме надмірна швидкість руху спричиняє найбільшу кількість ДТП в Україні», – додають у U-Cycle.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Більше половини велосипедистів Києва їздить по велодоріжках або дорогах

Близько 30% ділять дорогу з автотранспортом, стільки ж велосипедистів користуються велодоріжками або велосмугами. До 42% опитаних їздить по тротуарах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі