75–90% українців, які не виїхали з країни попри повномашстабну війну, ставляться до переселенців «з розумінням і не засуджують» їх, свідчать результати опитування КМІС.

Лише 5% опитаних зазначили, що засуджують українців, які залишили країну після 24 лютого.

Дослідники оцінювали ставлення до біженців загалом, а також запитували щодо окремих категорій переселенців.

Найкраще ставляться до жінок-переселенок із неповнолітніми дітьми, чиї чоловіки залишилися в Україні. До цієї категорії з розумінням ставляться 90% респондентів, засуджують лише 6%. Такі ж показники українці продемонстрували, коли їх запитували про ставлення до біженців загалом.

Дещо гіршим стає ставлення, якщо «прибрати» з опису неповнолітніх дітей. У такому разі співвідношення тих, хто підтримує жінок-переселенок, до тих, хто засуджує, стає 87% до 9%.

Якщо йдеться про чоловіків літнього віку, які й до вторгнення перебували в Європі, співвідношення стновить 83% до 10%.

Найгірше ставлення серед досліджуваних категорій – до молодих чоловіків, які на момент вторгнення були в Європі й там залишилися. Таких не засуджують 75% опитаних, засуджують 19%.

За результатами опитувань більшість українських біженців хотіли б повернутися до України. Українське суспільство повинно бути зацікавлене в цьому, зокрема тому, що це питання післявоєнного демографічного потенціалу країни, відзначають дослідники. За їхніми словами, наративи про те, що українці погано ставляться до співгромадян, які виїхали за кордон, не відповідають дійсності, їх поширює російська пропаганда. Натомість слід транслювати наративи про те, що в Україні чекають на повернення всіх переселенців з-за кордону.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Абсолютна більшість (85%) українців, які переселилися через повномасштбане втогрення, висловлюють намір повернутися додому, свідчить опитування групи «Рейтинг». Із них 21% планують повернутися додому найближчим часом, 19% ще почекають, 45% повернуться вже після завершення війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі