Власник будівлі на львівській площі Ринок зруйнував елементи памʼятки архітектури 17 століття під час самовільного будівництва, повідомляє Львівська міськрада.

Місто звернулося до суду щодо відновлення пам’ятки.

Там без жодних дозволів демонтували флігель, зруйнувавши деревʼяні перекриття й різьблені балки. «І це після того, як [власники будівлі] уклали охоронні договори, де зобов’язалися зберігати пам’ятку. Тобто вони розуміли, що роблять», – зазначила начальниця управління охорони історичного середовища міськради Лілія Онищенко.

Крім того, власник також хотів захопити частину двору загального користування й уже почав там земляні роботи.

Незаконні роботи вже зупинили, а на власника наклали штраф у розмірі 170 тисяч гривень. Місто також звернулось у поліцію й Мінкульт щодо знищення елементів памʼятки.

Власник наразі намагається оскаржити штраф у судовому порядку. Поліція кримінальне провадження не відкрила, а скерувала матеріали справи в Інспекцію ДАБК, яка не має повноважень щодо памʼяток національного значення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок на площі Ринок, 40 (Камʼяниця Зухоровичівська), спорудили в 17 столітті. У другій половині 18 сторіччя він належав монастирю святого Онуфрія.

У 1773 році на замовлення члена Ставропігії королівського поштмейстера Антона Дейми будівлю перебудували й прикрасили фігурами атлантів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Львівська міська рада