В Україні понад 8 мільйонів внутрішніх переселенців, це дані Міжнародної організації з міграції (МОМ). Компанія Gradus Research дослідила, які основні потреби мають ВПО, а також як змінилися їхні доходи й споживання.

Звідки й куди мігрують

Найбільше мігрують мешканці сходу України, вони становлять 61% від загальної кількості внутрішніх перселенців. Із південних регіонів виїхали 21% ВПО. Кияни й жителі північних областей після тимчасової міграції здебільшого повертаються додому. Найпопулярнішим напрямком внутрішньої міграції залишається Львівська область.

Потребують роботи й житла

65% внутрішніх переселенців потребують грошей, водночас про таку потребу говорить такий самий відсоток людей серед українців, які залишилися на постійному місці проживання.

Проте серед ВПО 40% людей досі потребують роботи, а 29% – безпечного житла. Це відчутно більше, ніж серед тих, хто не переїжджав (27% і 19% відповідно).

Серед ВПО тільки 55% мають роботу проти 66% серед тих, хто не змінив місце проживання. Через війну дохід зменшився у 82% переселенців.

Дослідники вважають, що збитки й потреби переселенців роблять їх вмотивованими працівниками. «Адже вони бажають відновити той рівень життя, який мали раніше. Саме тому в роботодавців є можливість знайти [серед ВПО] працівника не лише з гарною кваліфікацією, а й зі стимулом працювати якісно», – коментує Євгенія Близнюк, засновниця й директорка Gradus Research.

Половина отримує допомогу від держави

Кількість внутрішніх переселенців, які почувають себе в безпеці, становить лише 23%. Водночас 85% ВПО кажуть, що в нових місцях проживання до них ставляться доброзичливо.

Допомогу від держави отримують 52% переселенців. Цей показник більший, ніж серед тих, хто не переїхав (24%). Здебільшого допомогу отримують у вигляді харчових продуктів (77%), грошей (50%) і засобів гігієни (27%).

Типовий споживчий кошик у ВПО після переїду не змінився, переселенці купують такі ж продукти, що й ті, хто не покидав домівку через війну.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Люди, які переїхали з територій, які зачепила війна чи які вважаються небезпечними, можуть отримати статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Ми відповідали на головні запитання про статус переселенця, чи обовʼязково його оформлювати й де це зробити, кому платять допомогу, що з роботою, медичною допомогою й дитячими садками на новому місці.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: КМДА