Половина українців, які через повномасштабне вторгнення виїхали до ЄС, обирали країну для евакуації з огляду на можливості працевлаштування, свідчать результати дослідження Агентства ЄС з питань притулку, Міжнародної організації з міграції й Організації економічного співробітництва та розвитку.

Водночас 47% переселенців приїхали в ту країну ЄС, де проживають друзі або члени родини.

Для майже чверті (23%) українців були важливі умови прийому – пільги й підтримка, які надавала країна біженцям. П’ята частина опитаних відзначила фактор мови.

Більшість переселенців в’їхали в Євросоюз через кордон України з Польщею, 17% – через кордон з Румунією, 8% – зі Словаччиною, і 8% – з Угорщиною.

У Польщі залишилися близько 40% евакуйованих, чверть виїхала з Польщі до Литви, ще 22% – до Чехії. У Румунії залишилася третина прибулих з України, 18% виїхали до Болгарії, 11% – до Чехії, і 9% – до Греції.

Загалом під тимчасовим захистом у ЄС перебуває близько 4,6 мільйона українців, свідчать результати дослідження.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У жовтні українцям дозволили не скасовувати реєстрацію в ЄС, навіть якщо вони повертаються додому надовго. Українці, які були під тимчасовим захистом в ЄС і вирішили повернутися на тривалий період до України, відтепер не втрачатимуть свій статус. На таких людей, якщо вони захочуть повернутися, і надалі поширюватиметься дія Директиви про тимчасовий захист, вони можуть залишити за собою відповідні документи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі