Варшавське метро допоможе київському метрополітену ремонтувати вагони, повідомляє на TVN24.

Ідеться про вагони серії 81, які були розроблені та випускалися в Росії. Оскільки київське метро хоче стати незалежним від поставок з РФ, то звернулося до варшавського метрополітену, який використовує подібний рухомий склад.

Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

У метро Варшави працює 22 потяги серії 81. Вони не ідентичні тим, що використовують в Києві, адже колія в Польщі вужча. Однак, крім ширини колісних осей, вагони не мають інших суттєвих відмінностей. Тому у Варшаві заявили, що готові надати запчастини та допомогти в модернізації українських поїздів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вагони метрополітену моделей 81 були розроблені Митищинським машинобудівним заводом у другій половині 1970-х років. Модифікації вагонів використовувалися в метро Праги, Будапешта, Софії та Варшави.

У травні 2022 року КП «Київський метрополітен» анонсував, що планує відмовитися від вагонів російського виробництва. Наразі 726 із 821 вагона, що експлуатується в метро Києва, були виготовлені в РФ. 135 вагонів метрополітен модернізував на Крюківському вагонобудівному заводі коштом Кіотського протоколу та вважає «конструктивно новими одиницями транспорту».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі