У результаті пошкодження газопроводу «Північний потік» в атмосферу потрапить близько 300 тисяч тонн метану, пише Bloomberg із посиланням на дані німецького Федерального управління з охорони навколишнього середовища.

В управлінні порахували, що впродовж 20 років метан, який витече з газопроводу, спричинятиме щорічно таке потепління, як викиди від 5,5 мільйона автівок.

Протягом перших 20 років перебування в атмосфері метан має у 84 рази більшу теплову здатність, ніж вуглекислий газ, але після цього швидко розкладається, відзначає видання. 

На газопроводах «Північний потік» і «Північний потік-2» зафіксували вже чотири витоки: два в економічній зоні Данії та два у шведській. Перші три розриви сталися в понеділок, 26 вересня, про останній повідомили 29 вересня. Урядовці в Німеччині та США вважають, що вибухи на газопроводах – результат диверсії і що труби можуть стати назавжди непридатними для використання.

У Данії заявляють, що більш як половина газу, який зберігався в газопроводах, уже витекла в Балтійське море, а загальні викиди будуть еквівалентними третині всіх річних викидів Данії. 

Водночас 300 тисяч тонн – це лише незначна частина від глобального обсягу викидів метану, пов’язаних, зокрема, із видобутком вугілля й нафти у світі, відзначають в Edinburgh Climate Change Institute.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Північний потік-2» зупинили через вторгнення РФ в Україну, а компанія-оператор газопроводу Nord Stream стала банкрутом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі