Апарат космічної місії NASA DART з перенаправлення астероїдів успішно вразив свою першу ціль, повідомляють в агентстві. DART змінив траєкторію руху астероїда «Діморфос», це перше подібне випробування в історії космічної галузі. Дослідники мали на меті з’ясувати, чи є таке зіткнення ефективним способом змінити курс астероїда в разі загрози для Землі.

Апарат DART провів у космосі 10 місяців, перш ніж дістався цілі. Діаметр «Діморфоса» становить 160 метрів, він обертається навколо більшого астероїда завширшки 780 метрів. Пара астероїдів не становить загрози для Землі, вони віддалені від планети на 11 мільйонів кілометрів.

DART вагою 570 кілограмів врізався в астероїд на швидкості 22,5 тисячі кілометрів на годину. Тепер за ураженим астероїдом спостерігатиме дослідницька група, яка має підтвердити, що в результаті удару орбіта «Діморфоса» навколо більшого астероїда змінилася. Дослідники очікують, що DART скоротив її на 1%, або приблизно на 10 хвилин.

«Незначна зміна його [астероїда] швидкості – це все, що нам потрібно, щоб істотно змінити шлях, яким рухатиметься астероїд», – відзначив заступник адміністратора Управління наукових місій у штаб-квартирі NASA у Вашингтоні Томас Зурбухен.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: NASA