Єдиний реєстр зброї може почати роботу в Україні до кінця жовтня, повідомив заступник міністра МВС Ігор Бондаренко в інтерв’ю «Укрінформу».

У реєстрі вказуватимуть одиницю зброї, її реєстраційний номер, зразок відстріляної кулі, а також ПІБ власника, його дату й місце народження, фото.

За словами Бондаренка, функціонал реєстру буде передбачати, що власник зброї може створити електронний кабінет. Там можна буде подати заявку на придбання й зберігання зброї, зміну місця зберігання, подивитися інформацію про строки подання документів та загалом актуалізовувати дані.

Алгоритм реєстрації зброї буде схожий на процес реєстрації транспортного засобу і отримання водійського посвідчення, каже заступник міністра МВС.

Єдиний реєстр зброї буде у публічному доступі. Наразі його тестують. При введенні у експлуатацію мають отримати атестат відповідності КСЗІ (комплексна система захисту інформації), який видає Держспецзв’язку.

Крім того, дозвіл на зброю має відображатися у «Дії», зараз працюють над технічною реалізацією цього задуму. Таким чином планують перевіряти, наприклад, мисливців: їхній облік хочуть автоматизувати для боротьби із браконьєрством.

Також Ігор Бондаренко висловив сподівання, що у законі про вільне володіння зброєю для цивільних передбачать модель легалізації трофейної зброї, якщо вона не матиме кримінального сліду.

Наразі в Україні нараховують більше мільйона власників вогнепальної зброї, додав він.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Закон про володіння зброєю для цивільних Верховна Рада підтримала у першому читанні, зараз його доопрацьовують. Цей закон обіцяли ухвалити упродовж літа чи осені.

Майже 60% учасників опитування в «Дії» підтримали легалізацію зброї для особистого захисту на початку червня.

Водночас за даними соціологічного дослідження групи «Рейтинг», легалізацію зброї підтримують 58% українців, 39% проти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі