Кабмін ухвалив зміни до порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, повідомляє Офіс омбудсмена.

Що передбачаються:

  • допомогу ВПО надаватимуть з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому громаду, звідки перемістилася особа, включили до переліку таких, що розташовані в районі проведення воєнних дій, тимчасовій окупації чи оточенні (це відбувається автоматично, повторно звертатися не потрібно);
  • допомогу призначатиме орган соцзахисту населення протягом десяти робочих днів з дати подання заяви про надання допомоги;
  • у разі зміни переселенцем місця обліку й не отримання допомоги на проживання за попереднім місцем проживання виплату призначатимуть за останнім місцем обліку.

Також уряд врегулював питання отримання допомоги ВПО, які до 30 квітня подавали заяви в «Дії» й заяви яких перебували в обробленні.

Для цього переселенці можуть звернутися особисто чи поштою до органу соціального захисту населення та до 1 жовтня подати заяву на виплату (із зазначенням номера банківського рахунку або персональних даних одержувача). Одночасно необхідно подати інформацію, що підтверджує факт подання заяви в порталі «Дія» (наприклад, скриншот).

Крім того, тепер допомогу на проживання не призначатимуть ВПО, яких взяли на облік до 24 лютого 2022 року. За винятком осіб, які:

  • вже отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання;
  • повторно перемістилися з тимчасово окупованої території або громад, що розташовані в районі воєнних дій або в оточенні чи блокуванні після 24 лютого 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Переселенці з територій, що перебувають в окупації, оточенні чи районі бойових дій, щомісяця можуть отримувати 2000 гривень допомоги від держави, а також 3000 гривень за кожного з дітей. Перелік таких територій регулярно оновлює Міністерство реінтеграції (ось останній). Отримати статус переміщеної особи можна в «Дії».

Ось тут відповідали на головні запитання про статус ВПО й допомогу. Порядок надання допомоги може змінюватися. Актуальну інформацію можна знайти в чат-боті «Юридичний порадник для ВПО».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі