Єдиний номер виклику екстрених служб 112 запрацює в Києві й області з 2023 року, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко.

За його словами, звернутися до екстрених служб можна буде й у текстовому вигляді. Подати звернення зможуть і люди з порушенням слуху, передбачать також «ще кілька варіантів, щоб усі категорії осіб могли звертатися по допомогу». Лінія буде безоплатна. Крім того, оператори й диспетчери лінії мають володіти двома-трьома «найбільш поширеними» іноземними мовами. 

Також якщо людина зателефонує на лінію та зв’язок обірветься, вона зможе перетелефонувати й потрапити до того самого оператора. Якщо з однієї локації телефонуватимуть декілька людей, ці дзвінки оброблятимуться та прикріплюватимуться до картки однієї події, щоб уникнути дублювання.

«Лінія 112 – це не тільки уніфікація телефонного номера, це зміна методології реагування й комунікації з людиною, яка звертається по допомогу. Люди отримують можливість не лише в односторонньому порядку повідомити про подію, з ними оператор 112 буде підтримувати двосторонню комунікацію. Оновлювати інформацію, координувати служби, присутність яких необхідна на місці події. Це новий рівень, нова якість, більша ефективність»,  зазначив Ігор Бондаренко.

Єдиний номер виклику екстрених служб хочуть запровадити якнайшвидше після аналізу ситуації на деокупованих територіях: коли були пошкоджені наземні комунікації, лінії 101, 102, 103 не працювали, і люди не могли туди звернутися. Доводилося поширювати мобільні телефони співробітників поліції й ДСНС.

Наразі вносять зміни в законодавство й уже ухвалили законопроєкт у першому читанні, що дозволить змінити технологію. Запуск лінії потребує «значного ресурсу», тому в МВС уже комунікували з Європейським інвестиційним банком.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Станом на сьогодні в Україні є декілька різних номерів екстрених служб, які використовуються залежно від типу екстреної ситуації, яка сталася. Це 102 для поліції, 101 для пожежно-рятувальної служби, 103 для швидкої допомоги, 104 для аварійної газової служби та кілька інших номерів.

112 – єдиний екстрений номер телефону для більшості країн світу. Він з’явився на світ з ініціативи Швеції та завдяки рішенню Ради Європи від 29 липня 1991 року. У США й Канаді використовують 911.

Систему 112 почали будувати 2012 році, ухвалили відповідний закон, однак до практичних кроків не дійшло. Більш активну підготовку до запровадження єдиного екстреного номера в Україні почали наприкінці серпня 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі