Каліфорнія готова виділити 20 мільйонів доларів на відшкодування вартості проїзду жінкам, які приїздитимуть, аби зробити аборт, із інших штатів, де ця процедура заборонена. Відповідну поправку до бюджету мають ухвалити наступного тижня, пише The Guardian.

Водночас «фонд підтримки абортів» прийматиме приватні пожертви. Вони матимуть вирішальне значення для покриття витрат, відзначав губернатор штату Ґевін Ньюсом.

Аналогічні ініціативи з'явилися у містах Сент-Луїс, Клівленд і Колумбус у штаті Огайо. Місцеві адміністрації також пообіцяли спрямувати державні кошти на допомогу жінкам, яких позбавили «репродуктивних свобод» у штатах, де вони проживають.

Законодавці штату Орегон, передбачивши заборону абортів у сусідньому Айдахо, погодилися виділити на допомогу жінкам із сусіднього штату 15 мільйонів доларів. Мільйон доларів уже передали організації Northwest Abortion Access Fund, яка допомагає пацієнткам оплачувати проїзд і саму процедуру.


Верховний Суд Сполучених Штатів 24 червня скасував конституційну дію рішення Roe v. Wade, яке майже 50 років дозволяло вагітній жінці зробити аборт «без надлишкових державних обмежень».

Після цього заборона на аборт почала діяти у 13 штатах: Кентуккі, Айдахо, Міссурі, Міссісіпі, Луїзіані, Північній Дакоті, Техасі, Теннессі, Вайомінгу та Юті.

У відповідь Байден закликав Конгрес ухвалити закон, який захищає конституційне право на аборти. Він додав, що його адміністрація виступатиме за доступ жінок до ліків, як-от таблетки для контрацепції та медикаментозного аборту, а також їхнього права виїхати до штатів, де аборти дозволені.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі