У Німеччині до кінця літа 2022 року суттєво знизили вартість квитків на увесь громадський транспорт (метро, автобуси, трамваї та регіональні поїзди) – до 9 євро на місяць. Експеримент мав допомогти країні відмовитися від споживання російської нафти й газу, заохотивши водіїв пересісти з автівок на поїзди та автобуси. 

Федеральне статистичне управління оприлюднило проміжні результати експерименту. Згідно з ними, люди почали частіше користуватися громадським транспортом, однак більшість так і не відмовилася від приватних авто.

Кількість поїздок у залізничному транспорті на відстані від 30 кілометрів помітно зросла, як порівняти із показниками 2019 року (до початку пандемії), свідчать проміжні результати експерименту. У липні німці здійснили в середньому на 42% більше поїздок поїздами, ніж за аналогічний період 2019-го. Такі самі показники спостерігали в червні. Найчастіше люди використовували громадський транспорт для поїздок у сільську місцевість.

Водночас подорожі приватним автомобільним транспортом не втратили популярність, а залишилися на рівні 2019 року.

Тобто результатом експерименту поки що стало загальне збільшення кількості поїздок по країні, відзначають у Федеральному статистичному управлінні.

Опитування, яке провела Асоціація німецьких транспортних компаній (VDV) у Мюнхені, показало, що приблизно чверть поїздок у громадському транспорті люди справді здійнили лише тому, що були знижені тарифи. Однак у VDV ці поїздки назвали додатковими, а не такими, які здійснюють за необхідності. Лише близько 3% людей відмовилися від автомобілів на користь громадського транспорту.

Що буде із вартістю проїзду далі, поки що остаточно не відомо.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Редакція The Village Україна разом із експертами розбиралася, чи стане в Києві менше машин через війну і як місту використати ситуацію з пальним і пересадити водіїв на громадський транспорт і велосипеди.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі