Український лікар-хірург Андрій Маранов запустив Telegram-бот Just Save Life, який допомагає визначити інсульт за зовнішніми ознаками.

Як пише Ain.ua, ідея такого бота з’явилась у лікаря після того, як у його матері трапився інсульт. Через невчасно надану допомогу в неї порушено мовлення й паралізовано половину тіла. Маранов вирішив зробити дані про те, як розпізнати інсульт, доступними й публічними.

Що робить бот

  • показує ознаки інсульту й розповідає, що потрібно робити в разі його виявлення;
  • допомагає знайти найближчі лікарні, які надають допомогу під час інсультів. Можна обрати лікарню зі списку й зателефонувати туди, щоб попередити про пацієнта.

«Надзвичайно важливо довезти пацієнта в правильну лікарню, не в терапію, не у звичайну неврологію, а саме в інсультне відділення, що має потрібний тип лікування для такого пацієнта», – пояснює лікар.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними Центру громадського здоровʼя, в Україні щороку стається 100–110 тисяч інсультів, 30–40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% – протягом року від початку захворювання. Лише близько 10% людей, що пережили інсульт, повертаються до повноцінного життя.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі