Соціальна мережа TikTok опирається закликам зберегти український контент про російські злочини, що потрібен для міжнародного розслідування, і надати доступ до цього контенту, пише Financial Times.

За словами юристів й активістів, головною проблемою є те, що застосунок належить китайському технологічному гіганту ByteDance, тобто Китай може мати прямий доступ до цих даних.

Крім того, TikTok критикують за повільне реагування на запити щодо змін продукту, які дозволяють легше архівувати й перевіряти вміст відео. Соцмережа може швидко видаляти публікації, які демонструють насильство й так званий «неприйнятний контент», тому 90% потенційних доказів втрачаються перш ніж їх хтось побачить.

За словами Девіда Хасмана, який керує аналізом даних у Міжнародному кримінальному суді, механізми й способи збереження даних TikTok значно відрізняються від механізмів Twitter або Facebook. Відмінності є й у тому, що соцмережа схильна до редагування та реміксування відео й аудіо та має нехронологічну стрічку новин.

З початку повномаштабного війни в Україні представники TikTok зустрічалися з юристами та правозахисниками, які беруть участь у розслідуванні військових злочинів, але поки соцмережа не внесла змін у продукт, хоч і заявила, що прагне співпрацювати з правоохоронними органами, поважаючи конфіденційність своїх користувачів.

Водночас головний прокурор МКС Карім Хан вважає, що прокурори у своїх розслідуваннях все більше покладаються на публікації в соціальних мережах, зокрема TikTok, бо вони фіксують вбивство чи напад у реальному часі. Але  головний прокурор відмовився підтвердити, чи просив офіційно МКС у TikTok надати докази щодо війни в Україні.

«Як слідчі будуть вимагати інформацію, якщо вони не знають про її існування? Це може мати катастрофічні наслідки для правосуддя щодо порушень прав людини», – підсумувала юристка Ракель Васкес Льоренте.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше TikTok визнав, що в минулому цензурував контент, який критикує Китай. Натомість зараз соцмережа стверджує, що більше не блокує контент на основі політичних мотивів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі