Німеччина суттєво зменшує споживання електроенергії, а також обмежує подачу гарячої води й опалення через скорочення поставлень газу з Росії, пише Financial Times.

Зокрема, голова Німецької асоціації міст Гельмут Деді закликав «усе суспільство» скоротити споживання енергії влітку, щоби «мати теплі квартири взимку».

Найбільший орендодавець житла в Німеччині Vonovia вже повідомив користувачів сервісу, що в нічний час (з 23:00 по 6:00) знизить температуру в приміщеннях орендарів до 17°C. Це, за їхніми словами, дозволить заощадити до 8% витрат на опалення.

Штаб-квартира компанії Vonovia в Бохумі

У місті Діппольдісвальде (Саксонія) для мешканців обмежили постачання гарячої води: теплий душ доступний лише з 4–8 години ранку й до обіду (з 11:00 по 13:00).

Гельмут Деді також закликав вимикати світлофори вночі, перелаштувати кондиціонери й відключити освітлення історичних будівель. У місті Кельн, що на заході Німеччини, з 23:00 приглушують вуличне освітлення до 70% від повної потужності.

Район Лан-Ділль, поблизу Франкфурта-на-Майні, з середини вересня вимикатиме гарячу воду в 86 школах і 60 спортивних залах. Це, за їхніми підрахунками, збереже близько 100 000 євро на витратах електроенергії.

Газова криза зачепила й німецькі зони для відпочинку й розваг. Берлінські басейни під відкритим небом знизили температуру води на 2°C.

Видання також пише, що деякі приватні споживачі відновлюють дровʼяні печі й каміни. Через це відповідно зросли продажі дров, вугілля, газових балончиків і картриджів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше міністр економіки Німеччини Роберт Габек закликав населення економити енергію. До його закликів дослухалися муніципалітети й власники нерухомості.

Дослідження Hertie в Берліні показує, що промислове споживання газу в березні й квітні 2022 року впало на 11%, якщо порівнювати з тим самим періодом 2021 року. У приватних домогосподарствах споживання газу знизилося на 6%.

Німеччина планує повністю відмовитися від російського вугілля до осені 2022 року, а від нафти – до кінця поточного року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі