Понад дві третини українців кажуть, що їхній дохід знизився від початку повномасштабної війни, свідчать результати опитування Національного демократичного інституту та Київського міжнародного інституту соціології. Зі зниженням доходу стикнулися 65% жінок і 67% чоловіків.

Погіршення психічного здоров’я – на другому місці за поширеністю серед труднощів, пов’язаних із війною. Про такі наслідки повідомили 69% жінок і 46% чоловіків.

Також багато українців стикнулися з погіршенням фізичного здоров’я – 51% жінок і 29% чоловіків.

41% жінок і 34% чоловіків довелося пережити розлуку із сім’єю. Приблизно третина жінок і чоловіків втратили роботу, а 6–7% залишилися без житла.

Про втрату друзів або членів родини повідомила п’ята частина опитаних.

П’ятій частині українців доводилося «багато разів» відмовлятися від сну від початку повномасштабної війни, ще 10% говорять про те, що вони або їхні рідні стикаються з неможливістю поспати постійно.

Лише 5–6% українців відзначають, що живуть комфортно з нинішнім доходом. Показники приблизно однакові в тих, хто змінив місце проживання, і тих, хто залишився вдома.

«Певні труднощі» відчувають 39% тих, хто не змінив місце проживання, і 36% тих, хто переїхав.

Із «серйозними матеріальними труднощами» стикається чверть українців, які залишилися вдома. Серед переміщених таких більше – 34%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі