Більше третини українців (36%) вважають, що під час війни не варто себе обмежувати в розвагах і покупках та треба повертатися до повноцінного життя, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Водночас більше половини (59%) вважають, що обмежувати себе необхідно. Найбільше не схильна до самообмежень молодь (підтримують їх лише 46%). Дещо менше схильні себе обмежувати ті, хто мають родичів, які воюють. Це може бути пов’язано з тим, що вони менше відчувають провину, оскільки хтось з близьких вже «сплачує» за їхнє мирне життя, вважають дослідники.

Найбільш прийнятним українці вважають ходити в спортзал (84%), відвідувати салони краси (67%) та святкувати власний день народження (62%). Менш прийнятними для опитаних є дозвілля на природі (смажити шашлики) – 42%, ходити в ресторани та кафе (37%) і купувати дорогі продукти, одяг (36%).

Загалом що більше людина вважає, що треба жити повноцінним життям, то вищий рівень життєстійкості. Загалом на четвертому місяці війни респонденти демонструють хороший її рівень, що включає психологічну стійкість і підтримку фізичного здоровя (3,8 з 5). Допомагають підтримувати психологічну стійкість цікавість до того, що відбувається навколо, нормальне харчування, плани на майбутнє, впевненість у своїх рішеннях і відсутність жалю щодо минулого.

Також жінки мають нижчий рівень життєстійкості, ніж чоловіки. Вона знижується і з віком. Крім того, наявність роботи позитивно впливає на життєстійкість: ті, хто працює повноцінно або частково, почуваються краще, ніж ті, хто не працюють.

Більшість українців відзначили, що відчувають утому, але третина (36%) сказали, що не мають такого відчуття. Також більшість скаржиться на нестачу повноцінного сну (44% його зберігають). Загалом в українців усе ще вистачає фізичних і моральних сил жити під час війни: працювати, допомагати, воювати. Цьому частково сприяє літній період.

Пік психологічного напруження зафіксували на початку квітня, а станом на червень спостерігається поступове повернення до показників «мирного» часу. 24% українців навіть відзначили свій стан як спокійний чи дуже спокійний. Водночас 39% перебувають у напруженому або дуже напруженому стані.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Опитування проводили серед 1200 повнолітніх респондентів на території України 18–19 червня, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі