Злочинна група вкрала в українців 100 мільйонів гривень під виглядом оформлення фінансової допомоги від країн ЄС, повідомляє Київська міська прокуратура. Загалом постраждали приблизно п’ять тисяч людей.

Шахраї створили низку фішингових вебресурсів, які за своїм зовнішнім оформленням імітували офіційні урядові сайти України та Європейського Союзу. Через ці сайти громадянам України, які постраждали внаслідок воєнних дій, пропонували отримати грошову допомогу від країн ЄС.

Відвідувачі сайтів під час проходження авторизації, необхідної для отримання виплат, заповнювали поле з реквізитами своїх банківських карток. Це потрібно було нібито для плати комісії за транзакцію з нарахування грошової допомоги. Шахраї списували з банківських карток кошти та розподіляли між собою.

Скриншот із шахрайського сайту

Кіберполіція вже затримала дев’ятьох осіб, причетних до шахрайської схеми. У них вилучили комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони та гроші. Наразі тривають слідчі дії, щоб викрити всіх учасників схеми.

Список вебсайтів, які використовували шахраї, можна знайти за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Шахраї також привласнюють гроші під виглядом зборів на благодійність і лікування поранених, передплати за евакуаційні перевезення. Кіберполіція закликає бути уважними та переказувати гроші лише на офіційні рахунки або перевіреним благодійним фондам. Якщо ви постраждали від шахрайства в інтернеті, повідомте про це кіберполіції.

Російські хакери атакують в інтернеті не тільки українські державні структури, але й звичайних користувачів. Ми розповідали, як захиститися.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі