За час повномасштабного вторгнення рф падіння рівня зарплат в українському приватному секторі сягнуло від 25% до 50%, ідеться в розрахунках Національного банку України.

Найбільша кількість підприємств, які не в змозі виплачувати зарплатню на довоєнному рівні, у будівельній і добувній промисловостях.

Поступово зростає частка підприємств у сфері послуг, енергетиці, транспорті та торгівлі, які знизили заробітну плату на 10–50%, зазначають в НБУ.

Зарплати в травні 2022 року були залежно від виду діяльності на 10–60% нижчі за довоєнні. Однак проти квітня 2022 року зросли заробітні плати для водіїв, медиків і фармацевтів, робітників переробної та сільськогосподарської сфери.

Попри це, у сільськогосподарській сфері переважають підприємства, які або залишили рівень зарплати на довоєнному рівні, або навіть підвищили його.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Відновлення довоєнного рівня зарплат в усіх професійних сферах за найоптимістичнішими прогнозами може зайняти 3–5 років. Через різке падіння економіки впали й зарплати. Найбільше постраждали сфери видобутку сировини, інсталяції та сервісу, безпеки й консультування.

Через війну близько 5 мільйонів українців втратили роботу. А кількість відгуків на відкриті вакансії вп’ятеро перевищує довоєнну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі