Кабмін спростив процедуру всиновлення дітей в Україні, повідомляє Мінсоцполітики.

Що змінилося

  • Отримати первинну консультацію щодо усиновлення відтепер можна буде як під час особистого прийому, так й онлайн.

За результатами консультації людина зможе впевнитись у своєму бажанні та спроможності бути всиновлювачем, обрати іншу форму сімейного виховання (опіку, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, сім’ю патронатного вихователя) або вирішити, що ще не готова до такого рішення.

  • Заяву на всиновлення можна подати не лише в паперовій формі, але й в електронній.

Це можна зробити через особистий кабінет на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг, прикріпити до неї необхідні документи, згенеровані з різних баз даних, державних реєстрів та інформаційних систем.

Довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, буде одночасно надаватися як людині, так і відповідній службі у справах дітей, отже, її туди не потрібно буде «доносити» самостійно.

За словами уповноваженої президента з прав дитини і дитячої реабілітації Дар'ї Герасимчук, протягом декількох місяців у застосунку «Дія» зʼявиться новий функціонал, що допоможе подавати документи онлайн.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

За даними Мінсоцполітики, в Україні близько 17 тисяч дітей можуть бути всиновлені, водночас кандидатів в усиновлювачі – лише трохи більше тисячі.

«Унаслідок широкомасштабної війни росії проти України кількість таких дітей може зрости», – додали в міністерстві.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі