Більше половини українців (54%) покладає відповідальність за війну на росіян, свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології.

Як порівняти з першою половиною лютого 2022 року, на 16% зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до ЄС. Крім того, за час війни на 5% стало більше тих, хто «за» вступ України до НАТО.

Більшість респондентів (78%) виступають «проти» будь-яких поступок рф, якщо переговори продовжаться. Водночас 7% готові відмовитися від вступу до НАТО в обмін на мир. Ще третина українців (34%) вважають, що перемовини України та росії не можливі до військового вирішення війни, а 44% думають, що їх потрібно звести винятково до гуманітарних питань.

Як перемогу України 41% опитаних розглядатимуть вигнання російських військ, відновлення кордонів станом на січень 2014 року, а також знищення російської армії та сприяння розпаду всередині росії. Водночас 6% українців готові прийняти варіант, за якого Крим залишиться окупований росіянами. Ще для 3% перемога прийнятна й за умови, якщо окупованим залишиться Донбас. Також 1% респондентів розглядатиме як перемогу ситуацію, за якої під окупацією перебуватимуть Херсонська та частина Запорізької області.

За час війни змінилося і ставлення до партнерів України. Найбільше респондентів вважає другом Велику Битанію (66%), а також Польщу та США (65% та 63% відповідно). До війни в топ-3 союзників, на думку українців, входили США (38%), Польща (35%) і Німеччина (28%).

Також зросла кількість тих, хто занепокоєний можливими провокаціями з боку білорусі: більше третини українців українців (34%), які проживають у центральних і західних областях, сприймають загрозу нападу з території білорусі як «високу» чи «середню».

Опитування проводили методом face-to-face упродовж 7–15 травня серед 1000 дорослих респондентів семи західних і чотирьох центральних областей України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі