Захоплена російськими військами Чорнобильська АЕС працює у плановому режимі, але персонал не відпускають та не дозволяють його ротацію, повідомляє «Суспільне» з посиланням на речницю Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Євгенію Кузнєцову.

За її даними, серед заручників опинилися виконувач обов’язків гендиректора АЕС Валерій Сейда і люди, які в день захоплення були на зміні. Співробітники станції кажуть, що їм дозволяють відпочивати, але змінити їх не можна.

«їх (заручників — ред.) кілька десятків людей не випускають. Ротацію не дозволяють. Їх годують, персонал готує собі сам із тих продуктів, які є в столовій. Дозволяють їм їсти та допускають до робочих місць. Російські військові готують собі із наших продуктів, але привезли із собою власного кухара. Залишились там якісь люди, військові (російські), які охороняли та тримають ситуацію під контролем, охороняючи ЧАЕС», — розповіла Кузнєцова.

За словамі Кузнєцової, основна техніка, яка захоплювала ЧАЕС, рушила на Київ, Іванків та Димер. 

«Важка техніка, яка здійняла пил, їздила не по туристичних маршрутах, а там де їм цього хотілось. Вони могли й до «рудого лісу» заїхати, куди завгодно. Для мирних людей — це безпечно, це небезпечно для них самих. Вони цей пил підняли, вони ним надихались, вони її вдихнули, вона на слизистій. Ніхто, звичайно, не проходив дозиметричний контроль, нічого», — зазначила речниця ДАВЗ.


24 лютого російські війська захопили ЧАЕС. Радник президента України Михайло Подоляк підтвердив інформацію про захоплення ЧАЕС у коментарі УП: «Після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об’єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів не відомий».

Пізніше повідомляли, що у зоні відчуження поблизу Чорнобильської атомної електростанції фіксують підвищений рівень радіації.