Компанія «Архітектурна майстерня Інка» бореться за право приватизувати національний меморіальний комплекс «Батьківщина-Мати», повідомляє «Дзеркало тижня» посилаючись на власні джерела.

Господарський суд столиці фактично дозволив приватизацію національного комплексу. Справу в суді розглядала суддя Людмила Шкурдова, яка також розглядає справи, пов’язані з націоналізацією «ПриватБанку».

Крім того, «Дзеркало тижня» пише, що Фонд державного майна не відстоював «Батьківщину-Мати» в судах й іноді не з’являвся на судові засідання. Зокрема, ФДМ проігнорували рішення Верховного Суду, який так само проігнорував «факт належності орендованого майна до меморіального комплексу, якому надано статус національного».

Водночас у Фонді держмайна кажуть, що не погоджуються із судовим рішенням і вже підготували касаційне звернення до Верховного Суду.

За словами ФДМ, вони не ігнорували засідання Верховного Суду: коли у Верховному Суді справу повернули на розгляд апеляційного суду, останній відкрив провадження, але не сповістив про це Фонд держмайна. Тому розгляд справи відбувся за одне засідання без присутності ФДМ.

Компанія «Архітектурна майстерня Інка» орендує лише два приміщення, які перебувають на балансі Національного музею історії України у Другій світовій війні (меморіального комплексу «Батьківщина-Мати»). Головна будівля музею з монументом в оренду не здається, пояснює Фонд держмайна.

Навіть якщо суд ухвалить рішення, яке скасує пункт договору про заборону приватизації, Батьківщину-Мати однаково не приватизують згідно зі статтею 4 закону «Про приватизацію державного та комунального майна», додають у Фонді держмайна.


У 2015 році «Архітектурна майстерня Інка» уклала договір щодо оренди із Фондом держмайна. Згідно з ним, приватизація національного комплексу «Батьківщина-Мати» заборонена. У грудні 2020 року орендар звернувся до Господарського суду. Він вимагав визнати договір недійсним і дозволити приватизацію комплексу.

До 2018 року власником компанії «Архітектурна майстерня Інка» був колишній голова Офісу президента Андрій Богдан. Зараз компанією володіє Олена Фасоль – помічниця депутата «Слуги народу».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі