У Львові на території Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького («Шевченківський гай») згорів дерев’яний будинок 19 століття, а разом із ним – 200 експонатів, повідомили в музеї.

Про пожежу повідомили 6 лютого близько 2 години ночі мешканці прилеглого до парку району. О 2:20 пожежна бригада уже була на місці, близько третьої ночі вогонь загасили, але він цілком знищив будівлю. Вона була повністю дерев’яна і крита очеретом.

Причини та обставини пожежі наразі з’ясовують.

Будівля, яка згоріла, розташовувалася в секторі «Гуцульщина». Це була ґражда (замкнутий двір) із села Криворівня Івано-Франківської області, збудована в середині 19 століття.

У музеї пишуть, що житло виглядало як маленька фортеця – високий зруб захищав хату і подвір’я від вітру, звірів і непроханих гостей.

Хата мала дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. Біля правої кімнати була комора, в яку складали одяг, сукно і вовну. Із двох сторін хата мала хліви («притули»), в яких тримали овець.

3D-модель будівлі. Фото: Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького

Всередині стіни будівлі були оброблені рубанком і відшліфовані. Усі хатні меблі, посуд, та інші речібули прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором.

3D-модель будівлі. Фото: Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького

Коли споруду перевозили до музею, довелося зробити кілька величезних саней, щоб стягнути ряди зрубу до дороги, машин-лісовозів.


Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького розташований просто неба неподалік від центру Львова, на пагорбах ландшафтного парку «Знесіння». Тут відтворено понад 100 пам’яток народної архітектури.

У січні 2021-го стало відомо, що на території музею побудують адміністративну будівлю з «зеленим» дахом. Газон на даху слугуватиме теплоізолятором, поглинатиме вуглекислий газ і знижуватиме рівень шуму в приміщеннях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького