Парламент Каталонії ухвалив резолюцію, згідно з якою в країні помилують тисячу людей, яких засудили за чаклунство чотири століття тому, повідомляє The Guardian.

Очільник уряду країни Пере Арагонес назвав полювання на відьом «узаконеним феміцидом».

Полювання на відьом у Каталонії було більш поширеним, ніж на решті європейських територій, пояснює професор сучасної історії Барселонського університету Пау Кастелла. «Відьом» звинувачували в смерті дітей, поганому врожаї або стихійних лихах. Найчастіше в «злочинах» підозрювали незалежних жінок або тих, хто практикує нетрадиційну медицину.

Також у Каталонії відрізнявся спосіб покарання «відьом»: їх страчували через повішення, а не спалювали на вогнищі, імовірно, через те, що такий спосіб був «дешевшим» і не доводилося витрачати цінні дрова, кажуть історики.

У деяких каталонських селах наймали «шукачів відьом». Зокрема, звинувачення однієї з жінок призвели до повішення 33 невинних людей (її покарали, коли про це дізналася інквізиція).

Також на честь засуджених «відьом» у каталонських селах муніципалітету Палау-суліта-і-Плагаманс назвали чотири ігрові майданчики.


До таких кроків уже вдалися в Шотландії, Швейцарії та Норвегії після того, як більше ста європейських істориків підписали маніфест під назвою «Вони не були відьмами, вони були жінками». Зокрема, у Шотландії хочуть виправдати «відьом», яких стратили понад 300 років тому.

У 1580–1630 роках у Європі близько 50 тисяч людей засудили за «чаклунство», близько 80% із них були жінками.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі