У мережі зʼявилася інформація про те, що невідомі хакери зламали сайт «Дії» та виклали на RaidForums персональні дані 2 мільйонів українців. У Мінцифри кажуть, що це фейк і «продовження гібридної війни».

Як пише Ain.ua, на форумі виклали архів обсягом у близько 30 гігабайтів. Користувач FreeCivilian готовий продати його за 15 тисяч доларів. 

Зображення: скриншот із RaidForums

«Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після зламу 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року», – кажуть у Мінцифри.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, найближчим часом Мінцифри планує запустити послугу «єЗахист». Це сервіс, у якому українці зможуть дізнатися про базові правила кібербезпеки, а також переглянути, в яких реєстрах містяться їхні персональні дані.

«Наступним кроком буде запуск сервісу, де кожному українцеві приходитиме сповіщення про те, що чиновник перевіряє ваші дані в реєстрі», – каже Федоров.

У Мінцифри також наголошують, що «Дія» не зберігає персональних даних, а лише відображає ту інформацію, що зберігається у держреєстрах.


Із 4 січня 2022 року додаток «Дія» почав надсилати push-сповіщення користувачам, якщо на них намагатимуться відкрити кредит. Нова функція працює за замовчуванням, для цього не потрібно оновлювати «Дію».

Глобальна хакерська атака на Україну відбулася в ніч з 13 на 14 січня 2022 року. Тоді перестали працювати приблизно 70 сайтів центральних і регіональних органів влади, зокрема портал «Дія».

Атаку назвали наймасштабнішою за останні чотири роки. Водночас у Мінцифри запевнили, що витоку персональних даних українців не було.

У Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури заявили про російських слід кібератак на державні ресурси.

Заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Сергій Демедюк у коментарі Reuters заявив, що за кібератакою може стояти група хакерів UNC1151, пов’язана з білоруською розвідкою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»