В Австрії легалізували асистоване самогубство для людей з невиліковними або хронічними захворюваннями, пише Associated Press. Зміни до законодавства почнуть діяти з початку 2022 року.

Асистоване самогубство – це вид евтаназії, за якого лікар виписує пацієнту летальний препарат, але не позбавляє людину життя власноруч, на відміну від ортаназії.

цей закон має певні умови:

  • асистоване самогубство не можуть вчиняти неповнолітні люди;
  • дорослі люди мають отримати діагноз від лікаря, а також підтвердити свою здатність ухвалювати рішення;
  • людина має отримати медичний висновок від двох різних лікарів;
  • після отримання висновку повинно минути не менше 12 тижнів, щоб упевнитись у тому, що це рішення ухвалене не через тимчасову кризу (для людей на останній стадії хвороби – 2 тижні);
  • рішення про евтаназію має засвідчити юрист або нотаріус.

Після виконання всіх цих умов людині, яка вирішила покінчити з життям, дадуть список аптек, де можна придбати відповідні препарати. Адреси закладів не розголошуватимуть публічно.

Також видання пише, що в Австрії залишиться кримінальне покарання для тих, хто «вбиває іншу людину на її прохання». За це загрожує від шести місяців до пʼяти років увʼязнення.


У Швейцарії дозволили використовувати капсули Sarco для добровільної евтаназії. Процес евтаназії займає близько 30 секунд, а людина самостійно активує його із середини камери.

У Швейцарії евтаназія офіційно дозволена для місцевих мешканців та іноземців, якщо ті мають показання для її застосування, наприклад невиліковну хворобу, що завдає страждань.

18 березня 2021 року евтаназію легалізували в Іспанії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі