Українці, які більше тижня перебували в країнах, де виявлено штам коронавірусу «Омікрон», мають пройти 14-денну ізоляцію, повідомляють у МОЗ.

Обмеження стосуються тих, хто перебував у південноафриканських країнах протягом останніх 14 днів. Серед цих країн – Південно-Африканська Республіка, Ботсвана, Зімбабве, Намібія, Лесото, Есватіні, Мозамбік.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко також наголосив, що надалі цей перелік може розширюватися, і закликав утриматися від поїздок у країни, де виявлено новий штам коронавірусу.

Українцям, які наразі перебувають на території цих країн, радять дотримуватися протиепідемічних вимог і звертатися до місцевих медичних закладів, якщо з’являться симптоми захворювання.


Штам коронавірусу «Омікрон», що виник у Південній Африці, у ВООЗ визнали таким, що викликає занепокоєння. За словами дослідників, цей штам має велику кількість мутацій в білку-«шипі» коронавірусу, які можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19 і підвищити ризик повторного зараження.

Новий штам виявили в Бельгії, Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Чехії, Нідерландах, Ізраїлі, Гонконзі, Канаді й Австралії.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, в Україні цього штаму поки не виявили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі