У Києві правоохоронці викрили підпільну типографію, яка друкувала фейкові COVID-сертифікати й ПЛР-тести, повідомляє СБУ.

За даними слідства, схему організували троє мешканців Київської області. Вони орендували під «офіс» дві квартири в Києві.

Оголошення про послуги публікували в Telegram-каналі, а готові документи надсилали поштою. На фейкові документи наносили QR-коди, які після зчитування переводили на фіктивний сайт медзакладу.

Підробний ПЛР-тест коштував 750 гривень, а сертифікат про вакцинацію – 4500 гривень.

У СБУ кажуть, що типографія пропрацювала майже рік. Щодня вони виготовляли близько 20 підробних документів, а їхній місячний виторг становив 3 мільйони гривень.

Наразі шахраям мають оголосити підозри й обрати запобіжний захід. Їм загрожує до 8 років ув’язнення.


МОЗ хоче ввести так звану «ковідну амністію» для людей, які купили фейковий COVID-сертифікат.

Така амністія передбачає, що людині дадуть можливість пройти вакцинацію від коронавірусу, якщо вона до цього купила сертифікат і дані про її нібито щеплення внесли в систему охорони здоров’я.

27 жовтня Кіберполіція та Мінцифри викрили 21-річного мешканця Запорізької області, який продавав фейкову «Дію». Йому загрожує до шести років ув’язнення.

Пізніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоро заявив, що залучить до роботи на уряд 21-річного хлопця, який створив фейковий застосунок «Дія».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»