Уряд Австралії з 19 жовтня платитиме гроші людям, які вирішили вийти з аб’юзивних стосунків, пише CNN.

Потерпілі можуть подати заявку на отримання 5000 австралійських доларів (3700 доларів) з 19 жовтня. Гроші виплачуватимуть готівкою, але можливі й інші види платежів.

Подати заявку можуть і чоловіки, і жінки. Однак в уряді Австралії вважають, що більшість звернень надходитиме від жінок.

Також за даними уряду, дві третини жінок, які зазнавали сексуального чи фізичного насильства від партнера, вказували, що насильство в стосунках почалося або погіршилося під час пандемії коронавірусу.

Через карантин частина жінок не може покинути аб’юзивні стосунки, бо побоюються не знайти окреме житло через ріст цін на оренду.

В уряді сподіваються, що одноразові виплати допоможуть жінкам почуватися впевненішими.


Австралійський уряд наводить статистику, згідно з якою від домашнього насильства в Австралії страждає кожна шоста жінка та кожен 16 чоловік. До того ж кожні дев’ять днів у країні від рук партнера гине одна жінка.

У Києві працює гаряча лінія «Телефон довіри» для постраждалих від домашнього насильства. Туди можна звертатися за телефонами 1500 зі стаціонарного або 044 272 15 00 з мобільного. Також можна звернутися до Центру гендерної рівності, протидії та запобігання насильству на вулиці Іллєнка, 20, або до поліції за телефоном 102.

У травні Київрада ухвалила нову програму щодо протидії домашньому насиллю до 2024 року. Вона передбачає створення мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, ще одного притулку для постраждалих, центру допомоги на лівому березі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Danie Franco