12 травня відбулись обшуки в приміщенні «Київавтодору», Департаменту соцполітики та в підрядників, залучених до будівництва Подільського мосту й заміни вуличного освітлення Києва, повідомляє Київська прокуратура.

Ідеться про різні кримінальні провадження.

Обшуки в «Київавтодорі» прокуратура проводила спільно з державною фіскальною службою. Згідно з релізом, один із підрядників (який отримав замовлення на 1,9 мільярда гривень) відобразив у кошторисі субпідрядників, а насправді перерахував кошти фіктивним фірмам.

Тож, зменшивши дохід, підрядник уникнув сплати 18 мільйонів гривень податків. Під час обшуку в нього вилучили 7 мільйонів гривень готівки, документацію та комп’ютерну техніку. Необхідну документацію також шукали в «Київавтодорі».

Крім цього, правоохоронці навідалися до одного з виконавців будівництва Подільського мосту. Його також підозрюють в ухиленні від сплати податків на 9 мільйонів гривень.

За інформацією слідства, ТОВ «Спецпроект-інвест» аналогічно вказало у відомостях фіктивні підприємства: ТОВ «БК Будівельний майданчик» і ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» – які начебто були субпідрядниками.

Варто зазначити, що напередодні обшуків ці підприємства в один день (21 квітня 2021 року) змінили назви, власників та адреси реєстрації.

За такою ж схемою, на думку правоохоронців, діяли підрядники КП «Київміськсвітло», залучені до робіт з освітлення міста. Вони ухилилися від сплати 12 мільйонів гривень податків. У них також вилучили документацію, готівку й техніку.

Тобто сумарно йдеться про несплату різними підрядниками столиці 39 мільйонів гривень податків.

Також обшуки відбулись у Департаменті соціальної політики. Туди, окрім прокурорів, навідалися співробітники Управління стратегічних розслідувань. За даними слідчих, Департамент упродовж 2017–2019 року закуповував товари особистої гігієни за ціною, що вдвічі вище ринкової. Тому бюджет Києва зазнав 13,5 мільйона гривень збитків.


12 травня обшуки відбулись і в самій Київській міській державній адміністрації, а також у КП «Спецжитлофонд». Тут причинами слідчих дій стала несплата оренди одним із підприємців міста й оплата містом невиконаних будівельних робіт. 

11 травня Київська міська прокуратура та Державна фіскальна служба провели обшуки в службових приміщеннях КО «Київзеленбуд» і в офісах підрядних підприємств. Обшуки відбулись у межах кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків на понад 30 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Київська прокуратура