Щонайменше 14 країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca після повідомлень про утворення тромбів у деяких вакцинованих.

Які країни тимчасово відмовилися від AstraZeneca

Серед європейських країн призупинили використання препарату – Ірландія, Данія, Норвегія, Болгарія, Ісландія, Нідерланди, Німеччина, Італія, Франція, Швеція, Словенія, Латвія й Естонія. Першою країною поза Європою, яка тимчасово призупинила вакцинацію, минулого тижня став Таїланд, але 16 березня там відновили щеплення.

Які країни заявили, що не припинятимуть щеплення

Про продовження вакцинації, незважаючи на потенційні ускладнення, заявили вже Велика Британія, Австралія, Португалія, Південна Корея, Мексика, Філіппіни, Канада й Польща. В останній, наприклад, на 583 тисячі щеплень вакциною AstraZeneca побічні ефекти зафіксували в 4% випадків. 

Наскільки проблема серйозна

Утворення тромбів виявили лише в 40 людей із 17 мільйонів, вакцинованих препаратом AstraZeneca у ЄС і Великій Британії, пише ВВС.

«Європейська медична асоціація не підтвердила інформацію про те, що вакцина AstraZeneca (Covishield) спричиняє серйозні наслідки у вигляді тромбозу. Тож чутки про те, що нібито європейські країни відмовляються від цієї вакцини, не більше, ніж черговий фейк», – заявили в українському МОЗ.

Що кажуть в AstraZeneca

Компанія провела аналіз стану щеплених пацієнтів, який не показав доказів підвищеного ризику легеневої емболії, тромбозу глибоких вен або тромбоцитопенії в будь-якій групі за віком чи статтю або в певній країні.

«17 мільйонів людей у ​​ЄС і Великій Британії отримали нашу вакцину, і кількість випадків утворення тромбів у цій групі нижча за сотні випадків, які можна було б очікувати», – кажуть в AstraZeneca.

Що кажуть у ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що їм не відомі випадки підтвердженого зв’язку між AstraZeneca й утворенням тромбів. Також там додали, що наразі не існує задокументованих смертей унаслідок щеплень вакциною AstraZeneca.

А що в Україні

В Україні триває вакцинація препаратом AstraZeneca (Covishield) – це та ж AstraZeneca, але виготовлена в Індії. Станом на 16 березня першу дозу вакцини отримали 62 083 жителі України (для повної вакцинації необхідно отримати дві дози). МОЗ стверджує, що побічні ефекти виявляються лише в 0,8% вакцинованих українців, тяжких випадків не зафіксовано.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі