У Київраді пропонують зробити пішохідну зону по Бессарабському проїзду на постійній основі або лише на вихідні. Таку пропозицію озвучив депутат Київради Григорій Маленко.

За його словами, наразі територія між Бессарабським ринком та ТЦ «Арена-сіті» являє собою «щось середнє між паркувальним майданчиком, пішохідним переходом і повноцінним автомобільним шляхом». Закриття дороги, на його думку, «може створити нові проблеми для автомобілістів», тому це питання планують обговорити.

Експерти з логістики, транспорту й екології Андрій Кулібаба й Олександр Рак вважають доцільним створити пішохідну зону по Бессарабському проїзду. На їхню думку, створення постійної пішохідної зони сприятиме перетворенню площі в торгово-громадський центр й стимулюватиме економічну активність у районі.

Пропозиція створення пішохідної зони на Бессарабці була передбачена й у рекомендаціях Світового банку, у Дослідженні сталого розвитку міського транспорту. Також Бессарабська площа щороку посідає перше місце по забрудненню повітря в Києві. Основною причиною є високий автомобільний трафік. У цьому разі створення пішохідного простору сприятиме поліпшенню якості повітря, адже усуне основне джерело їх походження.


У 2018 році тодішній заступник голови КМДА Дмитро Давтян повідомив, що пішохідну зону планують продовжити з Хрещатика до Бессарабської площі. За його словами, проєкт мали втілити після створення пішохідного Подолу.

У вересні 2020 року представили проєкт оновленої Бессарабської площі, який розробили на курсі «Урбан дизайн» у Projector. Запропонували зробити площу пішохідною, частково відкрити підземний ТРЦ та відновити через площу лінію трамвая.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Юлія Наконечна для The Village Україна