Група народних депутатів пропонує не переносити робочі дні в Україні через свята. Про це йдеться в законопроєкті на сайті Верховної Ради.

Ініціатори документу вважають, що надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність людей, зменшує можливості роботи з інвесторами й формує негативну репутацію бізнесового потенціалу України.

У пояснювальній записці парламентарі уточнили, що хочуть узгодити українське законодавство в цьому питанні із законодавством країн-членів ЄС. Вони навели перелік країн, де не переносять робочі дні. Це, зокрема, Польща, Франція, Німеччина, Словаччина, Нідерланди, Данія й інші.

Також, на думку народних депутатів, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, а це є порушенням мінімального часу відпочинку працівника. Водночас співробітники мають чотири вихідні, що знижує трудову мотивацію й негативно впливає на можливість адаптуватися до першого робочого дня після довгих вихідних.


У Кодексі законів про працю визначили 11 святкових і неробочих днів в Україні. У разів, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним, вихідний переносять на наступний після святкового або неробочого.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі