Уряд схвалив законопроєкт, який дозволить продаж «Президент-готелю» та низки інших об’єктів, розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він пояснив, що продаж великих державних підприємств може принести країні  понад 12 мільярдів гривень. 

«Президент-готель» з висоти

«Президент-готель» належить Кабміну та є один із найбільших у столиці. Він входить до переліку об’єктів великої приватизації, яка була заблокована через пандемію COVID-19 навесні 2020 року. Наприкінці листопада 2020 року голова Фонду держмайна повідомив, що аукціон з продажу «Президент-готелю» планують провести до літа 2021 року.


«Президент-готель» побудувати в 1990 році. Він став останнім проєктом всесоюзного «Інтуриста» та був частиною його готельного комплексу. Готель розташований на вулиці Госпітальній, 12. Він має 374 номери та територію загальною площею 2,4 гектара.

Готель уже кілька разів намагалися продати. У 2014-му його приватизацію зупинив виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов. У 2015 році Фонд державного майна виставив на продаж 100% акцій готелю з початковою ціною 330,1 мільйона гривень. Але Окружний адмінсуд міста Києва заборонив приватизацію за позовом будкомпанії «Квадр», яка є орендарем готелю. У 2009 році державна компанія передала весь готельний комплекс і прилеглу територію в оренду на 25 років приватній фірмі.

На початку серпня 2016 року Київський апеляційний адмінсуд задовольнив скаргу ФДМУ та скасував рішення ОАСК про незаконність приватизації готелю. Проте у 2017 році аукціон із продажу державного пакета акцій «Президент-готелю» не відбувся через відсутність заяв від потенційних покупців. У 2019 році також була спроба заблокувати приватизацію готелю, але Господарський суд міста Києва в серпні 2019 року розблокував цей процес.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: «Президент-готель»