Який вигляд мав ландшафт Бабиного Яру в роки Другої світової війни, тепер можна дізнатися завдяки 3D-моделі, яку створив Центр просторових технологій.

3D-модель створили під час встановлення місць масових розстрілів євреїв у Києві наприкінці вересня 1941 року.

За висновками дослідників Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», першим місцем масових розстрілів був протитанковий рів, що знаходився на перетині сучасних вулиць Олени Теліги й Дорогожицької. 27–28 вересня 1941 року тут відбулися розстріли в’язнів «єврейського відділення» транзитного табору військовополонених, розташованого на Керосинній вулиці (нині – вулиця Шолуденка). А от основним місцем розстрілу 33 771 єврея 29–30 вересня 1941 року став великий західний відріг Бабиного Яру. Також, імовірно, розстріли відбувалися на дні основного русла Бабиного Яру, неподалік від стику із західним відрогом.

Для створення 3D-моделі використовували топографічні зйомки 1924, 1953, 1968 та 2008 років, аерофотозйомки 1939 та 1943 років, супутникові знімки та фотографії місцевості, зроблені в різні періоди з 1930 року.

Архітектори зіставляли просторові елементи з карт та аерофотозйомки з реальними об’єктами: деревами, електричними стовпами, будинками, схилами яру, які були зафіксовані на фото. Брали до уваги положення сонця на небосхилі.

«Основним документальним свідченням для нас стали кадри німецького військового фотографа Йоганнеса Геле, відзняті в Бабиному Яру на початку жовтня 1941 року. Ми проаналізували основні точки на цих фотографіях: топографію, елементи рельєфу, споруди й відтворили їх на тривимірній моделі. Це дозволило поступово локалізувати вже багато фотографій і відео, зроблених в інших місцях», – кажуть у Центрі просторових технологій.


 У Бабиному Яру побудують меморіальну синагогу. Її планують відкрити у 2021 році, до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»